Waar koop je duurzame kleding? Drie tips!

Duurzaam leven is essentieel om de negatieve gevolgen van klimaatverandering te beperken en bij te dragen aan een gezondere planeet voor toekomstige generaties. In de vorige blog ging ik in op de duurzame alternatieven voor plastic. Er is echter veel meer in huis wat je kunt verduurzamen, een voorbeeld daarvan bevind zich in je kledingkast.
Ongeveer 4 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen wordt veroorzaakt door de kledingindustrie (bron: Milieu Centraal). Je kunt je dus voorstellen dat in een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker en urgenter wordt, ook de vraag naar milieuvriendelijke kleding groeit. Gelukkig zijn er steeds meer kledingwinkels en -merken die hier bewust mee bezig zijn. In deze blogpost zetten we drie (online) shops voor je op een rij!

Shop Like You Give A Damn: Your marketplace for sustainable fashion & vegan lifestyle

Dit online warenhuis maakt het wel heel erg makkelijk voor je! Shop Like You Give A Damn is een webshop met maar liefst 17.621 producten, allemaal van veganistische, eerlijke en duurzame oorsprong. Alex, Kim en Stephan waren al jaren overtuigde veganisten, maar misten winkels die specifiek gericht waren op vegan kleding. Vanuit de droom om veganisme niet langer een uitzondering, maar de norm te maken, is Shop Like You Give A Damn opgericht.

Komrads: Truly Sustainable Sneakers

Ben je op zoek naar nieuwe schoenen? Neem dan zeker een kijkje bij Komrads! Dit bedrijf streeft ernaar sneakers te produceren met de laagst mogelijke impact op de aarde. Ze maken gebruik van hergebruikte en gerecyclede materialen, zonder nieuwe grondstoffen te hoeven winnen. Bij de productie van deze sneakers worden geen dieren gedood of verwond, en er worden geen regenwouden gekapt. Dit alles zonder concessies te doen aan kwaliteit, comfort en design. Een bijzonder detail is dat de sneakers worden vervaardigd in Portugal, door een maatwerkbedrijf dat werkgelegenheid biedt aan mensen met een afstand tot de (reguliere) arbeidsmarkt.

Sophie Stone: Sophisticated Fair Fashion

Net als bij Shop Like You Give A Damn speelt voeding een rol in het ontstaan van Sophie Stone. In 2014 dacht oprichtster Anna Sophie na over biologisch eten en hoe het steeds populairder werd om voor een 'betere' keuze te gaan. Ze vond dat dit principe ook van toepassing moest zijn op kleding, vooral gezien alle misstanden in de kledingindustrie. Fair fashion was zeldzaam en niet altijd even stijlvol. Dus besloot Anna Sophie haar eigen (online) kledingwinkel te beginnen. Sophie Stone begon als een online webshop en is inmiddels uitgebreid met een fysieke winkel in het centrum van Utrecht.

*Deze blog bevat affiliate links.

Vorige
Vorige

Milieuvriendelijke alternatieven voor plastic

Volgende
Volgende

Milieubewust reizen: Hoe pak je dat aan?